2 najlepsze przepisy na dynię – bez cukru, wegańskie, bezglutenowe

Dynię uwielbiam od czasu pierwszej zupy kremu z mlekiem kokosowym. Jednak w tym sezonie dynia jest moim nowym odkryciem… deserowym. Odkąd całkowicie wycięłam z diety wszelkiej maści cukier prosty, przestałam tęsknić za słodkim. Nawet dziełom mistrza Dekera potrafiłam powiedzieć spokojne i grzeczne – nie. Ale trafiłam na tak urocze przepisy z dynią w roli głównej, nie przekraczające moich umiejętności, ze składem wielce kuszącym, że powiedziałam im ekscytujące i pewne tak!

Wszystkie przepisy są wegańskie, paleo, bez cukru.

desery z dyni
Tego typu mini torciki Dekera robią wrażenie! Smakują ponoć wybitnie. Źródło Facebook Deker Patissier Chocolatier

Czekoladowy mus z dyni

Kręciliście kiedykolwiek słynny mus awokado + banan? Oczarował czy… hmm rozczarował? Bo ja robiłam i to była miła odskocznia od codzienności, ale to nie jest moja ulubiona przekąska vel deser, o nie. Zamieniłam awokado na dynię, dodałam 2 bardzo bezpieczne dopełniacze i wyszedł deser jesieni. Ni to budyń, ni to mus.

Takie kombinacje mogą powstać tylko jesienią. Bo latem jest ciepło i człowiek się cieszy truskawkami i arbuzem i myśli, że więcej do szczęścia mu nie się należy. A tu taki jesienny błogostan! Dobra, do meritum dziewczyno!

Składniki dla jednej osoby (radzę pomnożyć razy dwa lub trzy!)

  • 250 g upieczonej dyni (polecana jest słodka odmiana)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka cynamonu*
  • 1 łyżka kakao (polecam czubatą)
  • 3 daktyle lub 1 łyżka miodu
  • opcjonalnie starta gorzka czekolada do posypania
    *Jeśli jesteście czuli na cynamon, zmniejszcie ilość. Cynamon może podrażniać.

Jeśli macie blender wrzucacie wszystko do miski i zium. A jeśli nie, to może tarka, widelec i silna ręka? Można schłodzić w lodówce przed podaniem. Uwaga, rozchodzi się w locie.

Brałni z dyni (czy tam brownie)

Potrzebujesz:

  • 250 g puree z pieczonej dyni (polecana jest słodka odmiana)
  • 250 g masła z nerkowców lub innego orzechowego bez cukru
  • 1/2 szklanki (ok. 150 g) syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (lub cynamonu)
  • 1 szklanka kakao
  • 1/3 szklanki wiórków startej gorzkiej czekolady – opcjonalnie

Wykonanie znów banalne, bo… wrzucamy całość do miski (oprócz wiórków z czekolady) i mieszamy. Do gotowej masy dodajemy gorzką czekoladę. Przedkładamy do blachy – tortownica nadaje się idealnie i pieczemy 20-25 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Oprócz życzeń smacznego, mam jeszcze jedno życzenie 🙂 Jeśli skorzystasz z przepisu, podziel się wrażeniami w komentarzu!

Wyjaśnienie w celu uniknięcia nieporozumienia

Wszystkie informacje znajdujące się na tym blogu tworzone są na podstawie wysokojakościowych źródeł, mają wartość jedynie poznawczą. Jeśli decydujesz się na wprowadzenie w życie którejkolwiek porady (cieszę się), robisz to na swoją odpowiedzialność (bo z natury tacy jesteśmy – odpowiedzialne). Nie jestem lekarzem, dlatego wykorzystując informacje znalezione na olchasosnowa.pl, konsultuj się  z lekarzem lub farmaceutą. Ja mam jedynie inklinacje ku znachorsku, a ci jak wiadomo, pogrążeni zostali na kartach starożytnych ksiąg.

(Visited 99 times, 1 visits today)
Podobało się? Podziel się tym tekstem z innymi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *