Jagody camu camu i inne superfoodsy. Warto czy nie warto? [ cz. 02]

Czy spożywacie borututu lub fitoplankton? Dostępne są one w formie suplementów i między innymi je przybliżę w tym wpisie.  Czy opakowania z dziwnymi nazwami vel słowami zaczerniętymi z języków w naszym kontekście egzotycznych, rzeczywiście zawierają coś pożywnego, czy to tylko starta kreda dla naiwniaków? Skoro owości dostępne są w formie suplementów, za dość spore sumy, zakładamy, że są rzeczywiście super żywnością. W ramach dywagacji na temat superfoodsów pierwszy wpis znajduje się tutaj

Fitoplankton morski

Dlaczego mamy wcianać fitoplankton jak wieloryby? Fitoplankton to połączenie tysięcy gatunków organizmów jednokomórkowych żyjących na powierzchni oceanów. Według producentów znajdziemy w nim kompozycje minerałów, chlorofil, aminokwasy i pigmenty, które oprócz tak podstawowej funkcji jak odżywianie organizmu wspomagają układ krążenia, regulują cholesterol i poziom cukru. Fitoplankton zawiera antyoksydanty oraz dodaje sił fizycznych. Powinien też stymulowac organizm do produkcji nowych komórek, opóźniając efekty starzenia. Poprzez to, że sprzedawane (a zarazem przechowywane) są w płynie, zachowują swoją bioaktywność i w takiej formie są łatwo przyswajalne na poziomie komórkowym (nie powinny być pasteryzowane). Minusem tego superfoodu jest jego… cena. Decydując się na niego koniecznie trzeba przestudiować skład i porównać kilka produktów. Fitoplankton proponowany jest osobom cierpiącym m.in. na cukrzycę typu 2, choroby autoimmunologiczne, demencję, Alzheimera, osteoporozę czy choroby nerek.

Kadzidłowiec

Piękna nazwa drzewa, czyż nie? Do zadań specjalnych wykorzystuje się żywicę i olejek. Wykazują one działania przeciwzapalne (a każda choroba, łącznie z przeziębieniem i zadrapanym kolanem wywołuje stan zapalny w organizmie, więc pożywienie działające przeciwzapalnie jest zawsze potrzebne) i wspierają układ odpornościowy. Kadzidłowiec reguluje produkcję limfocytów (białe krwinki) i interakcje komórek T, które regulują wytwarzanie przeciwciał IgG i IgM. One z kolei chronią organizm przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Ponadto ekstrakt z kadzidłowca pomaga w leczeniu bólu i kłopotów w poruszaniu przy artretyzmie, zapaleniu kości i stawów oraz innych formach zapalnych stawów. Jest on także wykorzystywany w leczeniu raka. Składniki zawarte w kadzidłowcu wpływają na regenerację genów, wspomagając procesy ozdrowieńcze. Kadzidłowiec redukuje skutki uboczne chemioterapi i powikłań wynikających z niej. Stosowany przy przeziębieniach, przyspiesza powrót do zdrowia. Polecany jest też przy chorobach autoimmunologicznych, dzięki wspieraniu produkcji przeciwciał. Badania wykazały pozytywne rezultaty przy leczeniu chorób zapalnych jelit.

Pitaja

superfoods

Pitaja? Hmm. Ale smoczy owoc już tak. Moim zdaniem owoc czarujący, przepiękny, ale w smaku tak nijaki, że jest wręcz kwintesencją nijakości (albo ja tylko trafiłam na taką partię, jeśli jedliście dajcie znać). Za to owoc zawiera rzesze antyoksydantów, witaminę C, witaminy z grupy B, karoten, białko, mikro i makroelementy, w pestkach znajdziemy omega 3 i 6. Składniki zawarte w nim przyspieszają gojenie ran i siniaków, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w pozbywaniu się metali ciężkich. Likopen, który występuję w czerwonej części, chroni mężczyzn przed rakiem prostaty.

Borututu

To drzewo występujące w Afryce. Kora ma właściości odtruwające i to ona jest znana przede wszystkim dzięki sukcesom w leczeniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. A skoro poprawia stan wątroby, oczyszcza także krew. Pomaga w pozbywaniu się nadwagi. Zawiera antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki. Działa moczopędnie, chroni układ pokarmowy, wspomaga pracę nerek i zapobiega kamieniom nerkowym.

Czosnek czarny sfermentowany

Czarnego czosnku nie wyhodujemy w naszych ogódkach. Możemy go zrobić, choć to spore wyzwanie. Czarny kolor pochodzi z procesu karmelizacji i fermentacji (co dodatkowo zmienia jego smak na balsamiczny). Czosnek zawiera większe ilości aminokwasów w formie sfermentowanej niż w surowej. Ich ilość zależy od jakości czosnku oraz samego procesu fermentacji, mimo to fermentacja robi robotę. W fermentowanym czosnku znajdziemy SAC (S-allilo-cysteinę), który jest antyoksydantem o potężnym działaniu – utrzymuje ciśnienie krwi na dobrym poziomie, wspiera układ odpornościowy

Proces fermentacji jest w tym wypadku bardzo specyficzny, ponieważ czosnek potrzebuje nietypowych, jak na fermentację, warunków – wysokiej temperatury i wilgotności, oraz czasu, łącznie zajmie on ponad 2 miesiące. Taki czosnek sprzedawany jest w formie suplementu. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Szukaj SAC na etykiecie, bo jest to składnik najbardziej porządany, zwróć uwagę na opis fermentacji – czy proces jest wiarygodny oraz na dowody kontroli – producent powinien wykazać się eko certyfikatem oraz technologią, którą wykorzystał.

***

Potrzebujemy superfoodsów, ich skondensowanych składników odżywczych działających synergicznie, których niedożywionym społeczeństwom po prostu brak. Współczesna medycyna niestety nie proponuje rozwiązań odżywczych, rozwiązując problemy zdrowotne wzorem – jeden symptom = jedna kapsułka. Najeżdżanie organizmu drogimi, chemicznymi lekami to jak naloty dywanowe, owszem może i zabiją raka, ale sieją wielkie spustoszenia w organizmie, których nie umieją odbudować cudowne pastylki. Jedzmy więc na zdrowie superfoodsy. Czy ktoś sięgał już opisane superfoodsy?

 

Źródła 12

Wyjaśnienie w celu uniknięcia nieporozumienia

Wszystkie informacje znajdujące się na tym blogu tworzone są na podstawie wysokojakościowych źródeł, mają wartość jedynie poznawczą. Jeśli decydujesz się na wprowadzenie w życie którejkolwiek porady (cieszę się), robisz to na swoją odpowiedzialność (bo z natury tacy jesteśmy). Nie jestem lekarzem, dlatego wykorzystując informacje znalezione na olchasosnowa.pl, konsultuj się  z lekarzem lub farmaceutą. Ja mam jedynie inklinacje ku znachorsku, a ci jak wiadomo, pogrążeni zostali na kartach starożytnych ksiąg.

Follow my blog with Bloglovin

(Visited 107 times, 1 visits today)
Podobało się? Podziel się tym tekstem z innymi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *