Analiza pierwiastkowa włosa. Jestem przeciw, a nawet za

Chcesz wiedzieć kim jesteś? Metabolicznie, biologicznie?

Analiza pierwiastkowa włosa (APW) to jeden z testów, który służyć ma zapobieganiu chorobom. To badanie profilaktyktyczne, nie wykrywające chorób – jedynie sygnalizujące zagrożenie. Jak wskazuje sama nazwa skupia się ono na zbadaniu poziomu minerałów, które uczestniczą w tak wielu reakcjach, że bez ich prawidłowych poziomów organizm zaczyna niedomagać. Niedobór jednego pierwiasta w stosunku do drugiego, zaliczany jest do jednej z głównych przyczyn wszelkich dolegliwości (kto nie czytał wpisu o magnezie w kontekście niedoboru i Continue Reading

ołów w jedzeniu

Ołów w jedzeniu, a w superfoodsach?

Mnóstwo organicznej żywności pochodzi dziś z Chin i z Azji w ogóle. Jeśli pochylimy się nad tym epitetetm, okazuje się, że mamy do czynienia z oksymoronem. Termin organiczny, to w Chinach… żart. Nie ma tam regulacji dotyczących używania środków chemicznych.  Są regiony, w których pszczoły wąchają kwiatki od spodu. Ta informacja powinna dać pewien ogląd na stopień skażenia środowiska chińskiego. A my, oświeceni, z zachodniej cywilizacji, możemy mówić o naszych regulacjach, bio żarciu, Continue Reading

ognioodporne materiały szkodliwe

Twoja kanapa szkodzi tarczycy

Nasze modne, wygodne kanapy i fotele wypełniane są ognioodporną chemią,  toksycznym środkiem o nazwie polibromowane etery difenylowe (PBDE). Wynalazek znajduje się w piance. Stamtąd wydobywa się PBDE sprytnie na zewnątrz, zatruwając powietrze, którym oddychamy, mieszając się z kurzem, który połykamy. Czy rzeczywiście jesteśmy gotowi poświęcać nasze zdrowie, w zamian za to, że oglądając tv kanapa nie stanie w ogniu? Okazuje się, że tak! Że ludzie są na to gotowi (ale nie wiedzą, że globalny rynek PBDE jest warty 3 miliary dolarów rocznie), a poczucie bezpieczeństwa  jest ułudne. Alpiniści. Czy więc ogień naprawdę nie ima się tych materiałów? Otóż ktoś nas robi w konia.

Continue Reading

szkodliwość GMO

GMO – 5 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć

To jest w Polsce GMO czy go nie ma? Były jakieś protesty, o czymś, kiedyś sejm debatował… Na czym więc teraz stoimy? Czy to  możliwe, że nasi  rolnicy są tacy święci i strzegą nas przed GMO? Czy ktoś wykrył szkodliwość GMO?

Hodowla kukurydzy MON 810 i ziemniaka Amflora jest w Polsce zakazana od 2013 roku. Uff? To raptem 3 lata po zdelegalizowaniu i 3 lata od kiedy ustawa zniosła zakaz obrotu takimi nasionami. Handlować materiałem siewnym tak, ale uprawiać rośliny nie. Eee? Jakiś bezsens. Na ile takimi pyłkami zostały zakażone miody oraz „zdrowe” uprawy do 2013? Czy naprawdę każdy potulnie z buzią w ciup, zaniechał siewów GMO? Śrutą sojową GMO karmione są zwierzęta hodowlane i według prawa, ani mięsa, ani nabiału z takich „upraw” nie trzeba oznaczać na gotowym produkcie. W myśl zasady, że jestem tym, czym odżywia się mój pokarm, okazuje się, że na polskie stoły ląduje w ten sposób 2 mln ton soji GMO. I to jest STRASZNE. W USA 80% pakowanych produktów spożywczych zawiera składniki ze zmanipulowanym DNA. Continue Reading