9 kwietnia 2016 Olcha Sosnowa 0Comment

Idealnie byłoby  dostarczać swemu kochanemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje, w odpowiednich proporcjach i z najlepszych źródeł. A przy tym nie dokonywać wyliczeń przy jedzeniu sałatki, jakich i ile witamin, mikro i makroelementów właśnie dostarczyliśmy. Wiadomo, że tak się nie da lub da się nabawiając nerwicy. Można też sięgnąć po jakiś „witaminix”, który pokryje „dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki”. Nie wiadomo jakiej jakości będą te „wszystkie składniki” oraz czy te „wszystkie składniki” są nam akurat potrzebne w formie  syntetycznej. Jeśli decydujemy się na kompleksowy „witaminix”, rozsądnie jest włączyć do diety mumio, które dodatkowo usuwa z organizmu toksyny.

Niezbędne składniki odżywcze, ale prawdopodobnie nie dostarczane w odpowiedniej ilości

Poniższa lista przedstawia te składniki, których często brakuje w diecie i mamy niedobory. Pewnie pojawią się Szanowni Miłośnicy Zdrowia, którym zabraknie jodu i selenu albo boru, a może miedzi i powiedzą, że bez nich ani rusz. Powiedzą też, że zapotrzebowanie zależne od diety, klimatu, wieku i  narażenia na toksyny. I  prawdę mieć będą, lecz dziś o  podstawowych podstawach. A o wielce ważnych pierwiastkach jeszcze będzie mowa.

Witamina A

Dzienne zapotrzebowanie: 5000 IU (przelicznik na mcg dla retinolu IU * 0.3 = mcg, czyli 5000*0.3=1500 mcg; dla beta karotenu IU * 0.6). Uwaga, witaminę A można przedawkować

Co jeść: wątróbka, ryby, owoce morza, liściaste warzywa zielone, jajka, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa (bataty, pomarańcze, marchew, mango, morele, brzoskwinie, dynia piżmowa)

Niedobór: może wynikać ze słabej diety, problemów z wątrobą, zaburzeń wchłaniania tłuszczów; powoduje osłabienie odporności, objawia się wysypką i pogarszaniem się wzroku, np. kurzą ślepotą. Skóra jest w słabej kondycji, tj. przesuszona

Witamina C

Dzienne zapotrzebowanie: 60 mg

Co jeść: pietruszka, truskawki, cytrusy, liściaste warzywa zielone, papryka, owoce i warzywa w ogóle

Niedobór: huśtawki nastrojów, zmęczenie, brak energii, utrata wagi, bóle stawów i mięśni, tendencje do powstawania siniaków, pogorszająca się kondycja zębów i dziąseł, sucha skóra i włosy, brak odporności

Witamina D

Dzienne zapotrzebowanie: 600 IU lub 15 mcg

Co jeść: tłuste ryby, tran, grzyby, jajka, sery oraz wystawiać się na słońce codziennie lub suplementować, zwłaszcza jesienią zimą i wczesną wiosną.

Niedobór: bóle kości, mięśni, obniżona odporność, depresja, zmęczenie. Szczególnie narażeni  na niedobór są weganie, witarianie

Witamina E

Dzienne zapotrzebowanie: 15 mg

Co jeść: oliwy tłoczone na zimno, kiełki pszenicy, orzechy, pestki

Niedobór: zaburzenia związane z niepłodnością i reprodukcją, starcze plamy na skórze, zaćma, obniżenie popędu płciowego,

Wapń

Niezbędne składniki odżywcze

Dzienne zapotrzebowanie: 1000 mg

Co jeść: jogurt kozi, ser, ciemnozielone warzywa. Uwaga z suplementacją wapnia. Przy suplementacji trzeba sięgnąć po witaminę K2 oraz D3, aby wapń trafiał do kości i zębów, a nie do żył. Przy  witaminie D3 również – bierze się ją w parze K2

Niedobór: słaba pamięć, skurcze mięśni, drętwienie, mrowienie dłoni, stóp i twarzy, depresja, halucynacja, osteoporoza

Żelazo

Dzienne zapotrzebowanie: 18 mg

Co jeść: wątróbka (od zwierząt nie karmionych GMO jeśli już), owoce morza, fasola, ciecierzyca, ciemnozielone warzywa, pestki dyni, orzechy, kakao, tofu. Żelazo lepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C

Niedobór: anemia, zmęczenie, osłabienie, płytki oddech, zawroty głowy, mrowienie nóg, obrzęk i bolesność języka, zimne dłonie i stopy, nieregularne bicie serca, łamliwe paznokcie, bóle głowy

Potas

Dzienne zapotrzebowanie: 4.7 g

Co jeść: cytrusy, banany, kiwi, śliwki, brokuły, groch, fasola, czerwone mięso, ryby, nabiał, rodzynki, sok pomidorowy

Niedobór: zmęczenie, osłabienie mięśni, sztywność mięśni – drętwienie, wzdęcie brzucha, skurcze, zawroty głowy, omdlenia, palpitacja serca, częste oddawanie moczu, ciągłe uczucie pragnienia,

Magnez

Dzienne zapotrzebowanie: 310-320 mg

Co jeść: banany, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, nabiał, ciemnozielone warzywa

Niedobór: O niedoborach magnezu pisałam wcześniej

Błonnik

Niezbędne składniki odżywcze

Dzienne zapotrzebowanie: 25 g lub 14 g na każde 1000 kalorii

Co jeść: fasola, groszek, soczewica, wszelkie świeże owoce i warzywa, orzechy i nasiona

Niedobór: zaparcia, tycie, wysoki poziom cukru ze krwi, nudności

Cholina

Dzienne zapotrzebowanie: 425 mg

Co jeść: kiełki pszenicy, jajka, wołowina, drób, owoce morza, ciecierzyca

Niedobór: brak energii, słaba pamięć, trudności w uczeniu się, huśtawki nastroju, bóle mięśni

Cholina, krótko o niej, bo i słyszy się o niej niewiele. Ten mikroelement rozpuszcza się w wodzie, jest podobny do budowy witamin takich jak kwas foliowy i ogółem rodziny witaminy B. Odgrywa niezmiernie ważną rolę w procesie metylacji, czyli tworzeniu DNA. Potrzebna w procesie regulowania energii i wspierania funkcji mózgu (m.in. wspiera funkcję kluczowego neuroprzekaźnika acetylocholiny) oraz metabolizmu.

Wszędzie przewijają się ciemnozielone warzywa. Sadzić więc szpinak i jarmuż na rabatkach, bo to i wygląda pięknie i zdrowe, że hej. Możesz też korzystać z (darmowych) niezwykle zdrowych chwastów

Źródła 123

(Visited 141 times, 1 visits today)
Podobało się? Podziel się tym tekstem z innymi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *