2 stycznia 2017 Olcha Sosnowa

Syrop z agawy gości w przepisach promujących zdrowe produkty bio, organic, gluten free itp. i ma zastępować (w sposób zdecydowanie fit) biały cukier i każdy inny słodzik. Tymczasem agawa, a raczej syrop z niej, to niezły przekręt, zaprzeczenie zdrowa. Starałam się, aby tekst nie wyszedł encyklopedycznie, ale mimo wszystko wpadło trochę takich informacji. To jednak z troski : ) (więcej…)

6 grudnia 2016 Olcha Sosnowa

Alexander Fleming odkrył penicylinę w 1929 roku. Czyli ponad 80 lat temu. W tym czasie antybiotyki uratowały życie tysiącom ludzi i zwierząt. Uważano, że każdy szczep bakterii można unieszkodliwić. Dziś już nikt nie ma złudzeń, że z jednej strony bakterie mutują, z drugiej homo sapiens sapiens (żeby nikt nie miał wątpliwości) nadużywa tych medykamentów, uodporniając bakterie na naszą broń. Pisałam już czym to grozi i że wcale (więcej…)

12 listopada 2016 Olcha Sosnowa

Specjalnie przedstawiać echinacei polskiej publiczności nie trzeba. W Polsce także pod nazwą jeżówka. Jest raczej znana, zwłaszcza dzięki właściwościom podnoszącym odporność. Oprócz tego działa fantastycznie na dolegliwości, z którymi rzadko się ją łączy. Pewnie dlatego jej hodowla i sprzedaż to biznes warty 28 milionów USD, w samych USA. Łoł! (więcej…)

2 listopada 2016 Olcha Sosnowa

Nie byle którą witaminą. Tym razem nie C, ani nawet D.  Ale znów o pamięci kilka zdań. Bohaterami dzisiejszego wpisu jest B6 oraz kwas foliowy. Ich niedobory mogą przycznić się do kłopotów psychologicznych (drażliwość, dezorientacja, wybuchy gniewu, zmęczenie, zaburzenia pamięci) i spowolnionej pracy mózgu. Być może pomożesz babci i dziadkowi, być może sobie dziś lub w przyszłości. (więcej…)