Jak rozpoznać oliwę extra virgin?

Jak sprawdzić czy Twoja oliwa z oliwek nie jest podróbką?

Skoro podrabia się markowe ubrania i biżuterię, meble, kosmetyki, słowem wszystko, to tym bardziej powinniśmy wzmóc czujność podczas wybierania produktów, które wrzucamy do naszego baku, czyli żołądka. Każdy wprawny kierowca odczuje na przykładzie swego auta, że dobre paliwo sprawia, że maszyna mknie i nie dostaje zadyszki, a w dłuższej perspektywie czasu przełoży się to na lepsze, bardziej wydajne funkcjonowanie innych podzespołów. Jednym z niezbędnych paliw, bez którego długo nie pojedziemy, jest tłuszcz, dostarczany między innymi w postaci olejów. Z pierwszego tłoczenia ma być, rzecz jasna, tłoczony na zimno. To wiemy z reklam, sami producenci nas tego nauczyli. Że ma być jakość.

Extra virgin to jest właśnie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Powinna być aromatyczna, świetnie smakować i zawierać omega 3. Ale na sklepowych półkach są same extra virgin!

Uczeni z University of California wzięli pod lupę oleje z etykietą extra virgin sprzedawane w USA i co? Aż 69% z nich nie zasługiwało na miano extra virgin. Okazało się, że były to oleje z pierwszego tłoczenia, ale w postaci miksu z olejem słonecznikowym albo miksu olejów pochodzących z różnych miejsc, a nawet krajów (ta praktyka dotyczy między innymi miodów i to w Polsce). Zdarza się kombo oleju słonecznikowego z sojowym. Oczywiście producenci dbają o „jakość”, dodając beta karoten i domieszki chlorofilu, tak, aby był „jak oliwa z oliwek”.

Jak rozpoznać oliwę extra virgin

Domowy test, czyli jak rozpoznać oliwę extra virgin

To jak nie dać się oszukać? Kupować najdroższą oliwę? Nie sprawdzisz tego niestety w sklepie, chyba, że jesteś akurat u włoskiego rolnika, który ma tłocznie i… No więc pozostaje test domowy. Prostymi metodami sprawdzisz też czy przyprawy, których używasz to podróbki oraz czy miód, którego używasz jest prawdziwy.

Do dzieła.

Oliwę schładzamy i jeśli gęstnieje, to znak, że zawiera dużą ilość kwasu tłuszczowego jednonienasyconego. Z drugiej strony, nie oznacza to, że nie zawiera domieszek innych olejów, takich jak z rzepaku czy słonecznika. Jeśli nie gęstnieje wcale, to z pewnością nie zawiera żadnych olejów z pierwszego tłoczenia.

Olej z oliwy extra virgin pali się w lampie oliwnej. Także ten test nie daje 100% gwarancji, że mamy do czynienia z czystym olejem. Jeśli lampa, albo inne ustrojstwo z knotem, nie utrzymuje ognia, z pewnością będzie to podróbka.

W każdym razie nie poddawać się i szukać, próbować i smakować.

Wyjaśnienie w celu uniknięcia nieporozumienia

Wszystkie informacje znajdujące się na tym blogu tworzone są na podstawie wysokojakościowych źródeł, mają wartość jedynie poznawczą. Jeśli decydujesz się na wprowadzenie w życie którejkolwiek porady (cieszę się), robisz to na swoją odpowiedzialność (bo z natury tacy jesteśmy). Nie jestem lekarzem, dlatego wykorzystując informacje znalezione na olchasosnowa.pl, konsultuj się  z lekarzem lub farmaceutą. Ja mam jedynie inklinacje ku znachorsku, a ci jak wiadomo, pogrążeni zostali na kartach starożytnych ksiąg

(Visited 136 times, 1 visits today)
Podobało się? Podziel się tym tekstem z innymi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *